Ciste na jajnicima

Cista je benigna izraslina u obliku mjehura ispunjenog različitim tečnostima. Postoji dvije vrste cisti na jajnicima, funkcionalna i nefunkcionalna.  Najčešća je funkcionalna cista koja nastaje tokom samog procesa ovulacije. U funkcionalne ciste spadaju folikularna cista odnosno cista koja sadrži jajnu ćeliju i koja je nastala jer folikul nije pukao tokom ovulacije. Potom postoji i lutealna cista koja nastaje po pucanju folikula. I treća vrsta funkcionalnih cisti je hemoragična cista koja nastaje zbog jačeg krvarenja tokom pucanja folikula za vrijeme ovulacije. U nefunkcionalne ciste spadaju ciste koje nastaju zbog endometrioze.

Simptomi su neprijatan osjećaj u karličnom pojasu, ponekad i bol, kao i pojačano krvarenje.
Dijagnostifikovanje funkcionalnih cisti se najčešće obavlja tokom ginekološkog pregleda, ultrazvukom, dok ciste nastale endometriozom se dijagnostikuju uglavnom laparoskopskim putem.

Liječenje se vrši određenim hormonskim lijekovima, međutim u velikom broju slučajeva dolazi do spontanog povlačenja ciste. Ukoliko terapija lijekovima ne daje rezultate moguća je hirurška intervencija.