Endometrioza

Po statistikama pretpostavlja se da je ovo oboljenje danas prisutno kod približno 89 miliona žena u reproduktivnom periodu. U većem riziku da obole su žene u menopauzi.

Endometrioza je stanje gdje se ćelije endometrijuma (unutrašnjeg sluzokožnog sloja materice) javljaju i van unutrašnjosti materice. One mogu da se jave na vagini, jajnicima, jajovodima, crijevima, plućima itd.

Takvo tkivo je hormonski zavisno, pa tokom menstruiranja ima manje ili više izražene simptome. Otok, krvarenje iz takvog tkiva u ograničenom prostoru dovodi do stvaranja endometrijalnih cisti koje ukoliko puknu dovode do unutrašnjeg krvarenja, rasipanja, do iritacije susjednih abdominalnih organa, ožiljaka i stvaranja novih masa, tumora ali i stvaranja novih žarista. Ukoliko se jave na jajovodima moguće je da dođe i do trajnog steriliteta.

Simptomi nisu karakteristični jer se mogu vezati i za druga oboljenja. Uglavnom je to bol u stomaku, jaki mestrualni bolovi, mučnina, povraćanje, dugi menstrualni periodi, bolan snošaj itd.

Dijagnosticiranje je veoma teško. Ultrazvukom može samo da se posumnja, ali samo operativnim putem, najbolje  laparoskopijom, može da se pouzdano postavi dijagnoza.

Liječenje se uglavnom vrši hormonskim terapijama ili hirurškim postupkom. Pacijentkinjama se predlaže trudnoća za koje vrijeme nemaju menstruaciju.