Gonoreja (Triper, Kapavac)

Gonoreja (u narodu poznata i kao Triper ili Kapavac) je visoko zarazna seksualno prenosiva bolest i spada u najčešće seksualno prenosive bolesti kod nas i u svetu. Gonoreju izaziva bakterija Neisseria gonorrhoea (takođe se naziva i gonokok). Bakterija se prenosi spermom ili vaginalnim sekretom tokom nezaštićenog seksualnog odnosa sa inficiranim partnerom. Moguće je da se beba zarazi od majke tokom porođaja. Ne prenosi se poljupcem.

Koji su simptomi?

Prvi simptomi obično nastaju u roku od 2 do 10 dana nakon infekcije bakterijom. U mnogim slučajevima gonoreja izaziva slabe ili čak protiče bez simptoma.

Simptomi kod muškarca

U početku se javlja osjećaj golicanja ili peckanja u uretri (mokraćni kanal kojim urin izlazi u spoljašnju sredinu- polazi iz bešike i završava se na vrhu penisa). Kasnije, mokrenje i erekcija postaju bolni i moguće je vidjeti bijeli ili žuti iscjedak iz penisa (kao kap – odatle naziv kapavac). Kako bolest napreduje- uretralni bol postaje jači a iscedak sve veći i gušći.

Simptomi kod žene

Simptomi su slabije izraženi kod žena, tako da infekcija često ostane neprimjećena (ili se razvije kod partnera pre nego sto se spoznaju simptomi kod žene). Infekcija zahvata grlić materice i ostale reproduktivne organe kao i uretru. Javlja se često mokrenje, bol pri mokrenju kao i bijeli ili žuti sekret iz vagine često neprijatnog mirisa.

Kada otići kod doktora?

Idite na pregled kod doktora ako:

  • primetite iscjedak iz vagine ili penisa ili imate ostale simptome gonoreje
  • ako je kod partnera dijagnostikovana gonoreja ili sumnjate da je partner zaražen

Da bi se potvrdila dijagnoza potrebno je da se uradi bris grlića materice ili mokraćnog kanala. Pošto gonoreja može biti udružena sa drugim seksualno prenosivim bolestima (kao sto je hlamidija, sifilis ili HIV infekcija), preporučuje se da se uradi test i na te bolesti.

Kako se liječi?

Gonoreja se liječi antibioticima. Kako je gonokoka izrazito rezistentna, potrebno je da se striktno pridržavate pripisane terapije. Lijekovi protiv bolova mogu da smanje simptome gonoreje ali je oni NEĆE izliječiti. Ako se gonoreja ne liječi moguče su ozbiljne komplikacije koje mogu dovesti do sterliteta ili generalizovane infekcije.

Kako da se zaštitim?

Upotreba kondoma drastično smajuje mogućnost infekcije. Gonoreja je veoma zarazno oboljenje a ipak može proći neprimećeno. Ako imate gonoreju izbjegavajte seksualne odnose dok se infekcija potpuno ne izliječi. Zakažite ponovni test nakon terapije. Obavjestite partnera kako bi se i on/ona zaštitili i spriječili evetualno širenje infekcije. Nakon izliječenja, gonoreja ne ostavlja imunitet i moguća je ponovna infekcija (naročito ako parter nije liječen).