Pregled dojki

Najnovija istraživanja su pokazala da ultrazvuk može biti od velike pomoći u dijagnostici sumnjivih lezija na dojkama, u razgraničavanju da li su one maligne ili benigne.

Mnoga stanja mogu izazvati sumnju na kancer, produkcijom grudvica, sekreta iz bradavica ili inflamatornim procesima. U stvari, više od polovine žena ima mnogobrojne probleme sa grudima tokom života. Palpatornim pregledom i ultrazvukom moguće je otkriti sve patološke promjene na nivou kože, potkožnog tkiva, fascija mišića i žljezdanog tkiva dojki. Promjene koje su sumnjive u smislu neželjenih dijagnoza zahtjevaju mamografiju.

Ultrazvuk dojki se preporučuje kao kontrola kod svih pacijenata:

  • u predmenopauzi i klimaksu;
  • pod supstitucionom hormonskom terapijom;
  • pod kontraceptivnom terapijom; kod neurednih menstrualnih ciklusa;
  • kod familijarne anamneze pozitivne u smislu patoloških promjena na dojkama.

Najčešće promjene na dojkama su: fibroadenomi, fibrocisticne promjene i papilomi mliječnih puteva. Kada se izvrši biopsija (hirurška procedura da se utvrdi kada su lezije kancerogene), 75% takvih promjena i drugih problema pokazuju benignu prirodu-nisu kancerogene. Ako sumnjate da imate bilo kakve od ovih promjena, obavezno posjetite ljekara. Najbolje vrjeme za pregled je od 5 do 7 dana menstrualnog ciklusa, kada je hormonski utjecaj na morfologiju minimalan.

NAJČEŠĆE BOLESTI GRUDI

Fibroadenomi

Ovo oboljenje se često pojavljuje kod žena između 20 i 40 godina starosti. Manifestuje se kao bezbolna, gumena masa koja može biti pojedinačna ili multipna. Fibroadenomi se mogu blago uvećati tokom menstrualnog ciklusa. Ova masa se najčešće pojavljuje kod djevojaka neposredno prije puberteta i nije pre-kancerogena.

Fibrocistične promjene (Natečene grudi)

Ovo stanje nije tako često oboljenje grudi. Najčešće se pojavljuje kod žena između 35 i 50 godina starosti kao posljedica hormonskih fluktuirajućih varijacija iz mjeseca u mjesec tokom višegodišnjeg perioda. Poslije nekoliko godina hormonske stimulacije, gotovo sve žene imaju neke od simptoma otečenosti grudi. Ovaj vid natečenosti grudi se često pogrešno naziva mamalna displazija ili hronični mastitis. Nadutost grudi može biti praćena bolom i napetošću koja se fluktuirajuće mjenja tokom ciklusa, a najizraženija je pred menstruaciju.

Papilomi mliječnih puteva

Ovo stanje se javlja najčešće kod žena starosti od 45 do 50 godina i uobičajeno se manifestuje kao krvavi ili bezbojan sekret koji se luči iz bradavica. To je benigni tumor mliječnih puteva koji ne može biti zaustavljen (kancer dojki također produkuje sekret).