Trichomonas Vaginalis

Trihomonijaza je seksualno prenosiva bolest koju izaziva Trichomonas Vaginalis. Trihomonas je sitan organizam (protozoa) koja izaziva upale urogenitalnog trakta i kod žena i kod muškaraca, ali su simptomi najčešće izraženiji kod žena.

Koji su simptomi?

Trihomonijaza kod muškaraca veoma rjetko izaziva simptome. Mogu da se jave upala mokraćnog kanala (uretritis) koji se odlikuje iritacijom uretre, javlja se peckenje pri mokrenju ili ejakulaciji, a može da se javi mali iscjedak sa vrha penisa.

Trihomonas ima veliki afinitet prema epitelnim ćelijama vagine i kod žena najčešće izaziva upalu vagine (vaginitis). Inkubacija infekcije traje od 4 do 28 dana. Javlja se žuto-zeleni, često pjenušav sekret iz vagine specifičnog mirisa, iritacija i svrab u genitalnom predjelu, peckanje pri mokrenju, neprijatnost pri odnosu, i rjetko bol u malom stomaku. Oko 20% žena nema nikakve simptome. Često je infekcija Trihomonas Vaginalisom udružena sa drugim infekcijama (naročito sa gonorejom i hlamidijom), a također povećava podložnost nekim virusima (HPV i HIV).

Trihohomonas se otkriva na preparatu sedimenta urina, vaginalnom sekretu ili sekretu uretre. Nalaz trihomonasa u sekretu se obilježava kao V (peta) grupa sekreta. U današnje vrijeme najpouzdanija metoda otkrivanja trihomonasa je PCR.

Kako se liječi?

Trihomonijaza se liječi metronidazolom. Obavezno je liječenje svih seksualnih partnera kako se infekcija ne bi prenosila ponovo. Jednom preležana infekcija ne ostavlja trajni imunitet i moguće je da se infekcija ponovi.

Kako da se zaštitim?

Prevencija infekcije trihomonijaze je ista kao i kod ostalih seksualno prenosivih bolesti.