Menopauza

Menopauza je važna životna faza svake žene. Prije 100 godina prosječna dužina života je bila između 50 i 55 godina. Danas je to 78. Žene prožive 1/3 života sa pojavama koje prate menopauzu. Menopauza se definiše kao doba života žene kada se prekidaju ciklusi i žena ne može da ostane trudna. To se događa, u prosjeku, oko 50 godine života. Kod nekih žena se to događa i ranije, a kod nekih kasnije.

Vremenski period koji prethodi i slijedi posljednju menstruaciju se naziva klimakterijum. Dostizanjem seksualne zrelosti u pubertetu, jajnici započinju produkciju seksualnih hormona, estrogena i progesterona. Estrogen je najvažniji od svih seksualnih hormona. On generiše prelazak u seksualnu zrelost stimulacijom rasta dojki i kreiranjem fertilne sredine u materici. Dok estrogen priprema matericu za fertilisanu jajnu ćeliju, progesteron to podržava. Tokom svakog ciklusa nivo tih hormona raste, a zatim pada. Menstruacija započinje ako jajna ćelija nije fertilisana. Ulaskom u klimaks produkcija ovih hormona se smanjuje. Jajnici prestaju da produkuju progesteron dok se produkcija estrogena smanjuje na najniži nivo. Menstrualni ciklusi postaju neuredni. Kada se to dogodi, žena može imati brojne simptome: noćna znojenja, vruće talase, anksioznost ili umor. Mnoge žene se žale na smanjenu mogućnost koncentracije ili probleme sa memorijom. Kasnije, nedostatak estrogena dovodi do atrofije i tzv. suvoće vagine.

Oko 1/3 žena nikada nema ove simptome, ali većina ima iskustva sa noćnim znojenjem ili vrućim talasima. Ovi simptomi, u prosjeku, traju od 3-5 godina. Pošto je svaki organizam drugačiji, nemoguće je tačno odrediti kakvi će simptomi biti i koliko će oni trajati.

Još jedna od posljedica menopauze je i osteoporoza ili tzv. “porozne kosti”. Koštano tkivo je živo. Gubitak estrogena poslije menopauze dovodi do brzog gubitka minerala koštanog tkiva, brže nego kod muškaraca. To stanje dovodi do smanjenja koštane mase i može dovesti do osteoporoze. Rezultat može biti fraktura kostiju, nejčešće kičme, ručnih zglobova ili bedara.

Sve ove promjene se mogu spriječiti davanjem hormonske terapije preventivno. Tretman se određuje u dogovoru sa ljekarom i traje dokle god je to potrebno. Ljekar može izmjeriti koštanu masu i odrediti da li ste u opasnosti od ove pojave. Problem sa osteoporozom je to što je to tiha bolest. Prije nego što ustanovite da ste u opasnosti od nastanka osteoporoze, bolje je sprečiti je.