Barijerne metode – kondom

Barijerne metode kontracepcije predstavljaju fizičke metode koje spriječavaju da sjemena tečnost (sperma) dođe u kontakt sa jajnom ćelijom pri ćemu dolazi do neželjene trudnoće. Tu spadaju muški i ženski kondom (condom).

Kondom za muškarce

Vjerovatno najpopularnija metoda kontracepcije. Kondom je zaštita koja se stavlja prije seksualnog odnosa na penis u erekciji. Napravljen je najčešće od lateksa (latex) ili poliuretana (polyurethane) koji su izuzetno rastezljivi i spriječavaju odlazak sperme u vaginu. Kondome ne bi trebalo koristiti sa lubrikantima na bazi ulja kao što je Vazelin zato što može da dođe do pucanja lateksa. Takođe stavljanje dva kondoma (jedan preko drugog) ne dovodi do veće sigurnosti – naprotiv uslijed trenja dovodi do pucanja oba kondoma. Poslije seksa, kondom treba umotati u maramicu i baciti (ali ne u wc šolju). U slučaju da kondom pukne treba odmah staviti novi i ako je potrebno uzeti pilule “dan poslije” o kojima možete pročitati u drugom djelu teksta.

Ako se koriste pravilno, kondomi pružaju zaštitu u 98% slučajeva – što predstavlja izuzetno visoku zaštitu od neželjene trudnoće. Jako je bitno da se kondomi ne upotrebljavaju samo u kontraceptivne svrhe nego pružaju izuzetnu zastitu i protiv seksualno prenosivih bolesti kao sto su SIDA (AIDS, HIV infekcija), gonoreja ili kondilomi. Neki muškarci navode da kondom prekida kontinuitet seksualnog odnosa ili smanjuje seksualno uzbuđenje. Naš savjet je da ukoliko niste apsolutno sigurni u partera obavezno koristite kondom da poslije ne bi razmišljali o posljedicama.

Kondom za žene

Kondom za žene se drugačije naziva femidom. U današnje vrijeme se rijetko koristi i nije tako rasprostranjen kao klasični kondom. Femidom predstavlja zaštitu od poliuretana koja se stavlja u vaginu prije početka odnosa tako da spoljašnji prsten ostane izvan vagine. Teže puca nego kondom za muškarce i efikasan je u 95% slučajeva.