Sterilitet kod žene

Ljudski reproduktivni sistem je veoma kompleksan. Da bi žena zatrudnjela potrebno je da procesi ovulacije i oplođenja budu u potpunosti očuvani. Najčešći uzroci steriliteta kod žena su:

  • Oštećenje ili neprohodnost jajovoda. Najčešće nastaje kao posljedica zapaljenja jajovoda (salpingitis). Najčešći izazivač je Hlamidija, bakterija koja se prenosi seksualnim putem, čija infekcija može proći neprimjećena i bez bola ili povišene temerature. Oštećenje jajovoda može da spriječi oplođenu jajnu ćeliju da dođe do materice i može dovesti do vanmaterične trudnoće. Potpuna neprohodnost jajovoda spriječava spermatozoide da uopšte stignu do jajne ćelije i da je oplode.
  • Endometrioza. Kada se tkivo materice nađe i izvan materice (najčešće kod jajovoda ili jajnika) čime remeti rad jajnika i materice i smanjuje prohodnost jajovoda. Ovi tkivni implanti reaguju na hormonski ciklus tako što rastu ili krvare u skladu sa menstrualnim ciklusom uzrokujući zapaljenje i stvaranje ožiljaka. Kod žena sa endometriozom često se javlja i sterilitet kao i bol u malom stomaku.
  • Poremećaji ovulacije. U nekim slučajevima sterilitet je izazvan poremećajem ovulacije. Čak i mali poremećaj u hormonima koji dovode do ovulacije (LH i FSH) mogu dovesti do smanjenja plodnosti ili steriliteta. Najčešće nastaju u slučaju povrede glave, tumora, pretjeranog fizičkog vežbanja ili izglađivanja.
  • Povišen nivo prolaktina. Prolaktin je hormon koji stimuliše stvaranje mlijeka. Visok nivo prolaktina kod žena koje nisu trudne ili dojilje može poremetiti ovulaciju.  Pojava mlijeka u dojci moze biti prvi znak povišenog nivoa prolaktina.
  • Policistični jajnici (PCOS). Policistični jajnici nastaju kada tijelo proizvodi suviše androgenih hormona koji također utiču na ovulaciju.
  • Rana menopauza. Rana menopauza je prestanak menstruacije i nestanak folikula prije tridesetpete godine života. Najčešće je uzrok nepoznat, mada je povezana sa zračenjem i hemoterapijom, bolestima imunog sistema i pušenjem.
  • Ostali uzroci. U ostale uzroke spadaju: miomi, priraslice, različiti lijekovi, problemi sa tiroidnom žlijezdom (hipo i hipertiroidizam), tumori i njihovo liječenje, Kušingova bolest, HIV, oboljenje bubrega, pretjeran unos kofeina itd…