Kontracepcija

Kontracepcija obuhvata sve metode koje spriječavaju nastanak neželjene trudnoće. Kontracepcijske metode najvjerojatnije postoje koliko i ljudski rod. U nekim dijelovima svijeta primjenjuju se normalno, dok u nekim još uvijek postoje predrasude, što iz vjerskih razloga što iz straha i neznanja.

Prema načinu djelovanja dijelimo ih na barijerna sredstva, hormonske metode, maternične uloške, kirurške metode, prirodne metode i postkoitalnu zaštitu.

Pošto nema savršene metode, izbor kontracepcije će biti neka vrsta kompromisa. Sigurnost i djelotvornost su vjerovatno najvažniji faktori, a nekima je važna i njihova praktičnost, dostupnost i cijena. Pri izboru metode važno je biti informiran o njenim prednostima i nedostacima, mogućim popratnim efektima, djelotvornosti zaštite od trudnoće i spolno prenosivih infekcija, te o pravilnom načinu upotrebe. Potrebno je uzeti u obzir i vašu dob, zdravstveno stanje, koliko često imate spolne odnose, te osobne stavove i uvjerenja. Najbolje bi bilo savjetovati se sa liječnikom koji će vam pomoći u donošenju odluke, a za neke metode je liječnički pregled obavezan.

 1. Prirodne metode kontracepcije
 2. Kontracepcijske (hormonske) pilule: a) kombinirana pilula; b) pilula samo s progestagenom
 3. Kontracepcijski flasteri
 4. Kontracepcijska injekcija
 5. Kontracepcijski implantati
 6. Spermicidna sredstva
 7. Dijafragme i cervikalne kapice
 8. Muški (prezervativi) i ženski (femidom) kondomi
 9. Unutarmaternični uložak (spirala)
 10. Sterilizacija muškaraca i žene
 11. Hitna kontracepcija (pilula za dan poslije)