Psihološka priprema

Na emotivnom planu tokom trudnoće javljaju se drastične promjene koje se javljaju kod svih žena i sasvim su normalne. Najbolji način da se pripremite je da se upoznate sa njima, da se posavjetujete sa vašim ginekologom, a takođe i da uključite vašeg partnera u to.

Hormonske promjene – određeni hormoni se u većoj mjeri luče što kao posljedicu ima česte i nagle promjene raspoloženja od nezadovoljstva do ushićenja. Nesigurnost i pretjerana osjetljivost su također karakteristični za trudnoću. Takve promjene su normalne i nemojte se loše osjećati zbog toga. Važno je da ih vaš partner i vi kao takve prihvatite i da se radujete onim trenucima kada ćete biti zadovoljni i srećni u svojoj koži.

Promjena fizičkog izgleda – mnoge žene izgube samopuzdanje misleći da su debele, ružne i nepoželjne. Morate shvatiti da je trudnoća vrhunac ženskog života. Vi stvarate život i morate da budete ponosni na sebe i na svoju plodnost. Budite zadovoljni u takvoj ulozi.

Zabrinutost oko bebe – postavljaju se stalno pitanja: Da li će se beba roditi zdrava? Da li će nešto poći naopako? Zabrinutost prouzrokuje nervozu i pesimizam, nesigurnost. Najbolji način da odstranite bilo kakve sumnje je da redovno odlazite kod ginekologa i pitate sve što vas brine.

Ulazak u nepoznato – trudnoća vas uvodi u potpuno drugačiji način života. Važno je da prihvatite da će ubrzo vaša budućnost uključiti još jedno novo ljudsko biće koje sa sobom nosi nove odgovornosti ali i novi oblik sreće. Sve aspekte takvog života predvidite i upoznajte, između ostalog trudnoća je idealan period da se naprave temeljni planovi za tako nešto.