Hormonalna kontracepcija – pilula

Hormonalne metode kontracepcije se zasnivaju na utjecaju hormona na ženski menstrualni ciklus. Sve hormonalne metode kontracepcije su za sada predviđene za žene mada istraživanja u cilju nalaženja hormonalne kontracepcije za muškarca su već u završnim fazama. Hormonalne metode su pilule, flasteri i injekcije.

Pilula

Oralna kontraceptivna sredstva popularno nazvana pilule predstavljaju tablete koje sadrže sintetičke verzije ženskih polnih hormona -estrogena i progesterona. Postoji veliki broj različitih pilula ali sve one kada se uzimaju pravilno, utiču na menstrualni ciklus i vjerovatnoća oplođenja je veoma mala. Današnje pilule imaju manje doze hormona nego prije i samim tim manje neželjenih efekata.

Većina pilula dolaze u pakovanju od 21 tablete, koje se uzimaju svaki dan dok se ne potroši pakovanje, zatim slijedi pauza od 7 dana, i onda se uzima novo pakovanje. Također, postoje pakovanja koja sadrže 28 pilula (7 pilula su bez efekta) koje se piju svaki dan (bez pauze od 7 dana) ćime se postiže bolji efekat jer teže dolazi do zaboravljanja da se uzme pilula.

Pravilna upotreba (prvo pročitajte uputstvo za vaše tablete – ovo je uputstvo za većinu pilula koje se nalaze na tržištu):

  1. Prva pilula se uzima prvog dana menstruacije
  2. Uzimajte po jednu pilulu u isto vrijeme svaki dan tokom 21 dana
  3. Napravite pauzu od 7 dana (tokom ovog perioda bi trebalo da se pojavi menstrualno krvarenje i vi ste zaštićeni i tokom ovog perioda)
  4. Osmog dana uzmite pilulu iz novog pakovanja čak iako vam menstruacija još traje

Pilule su veoma pouzdan i lak način kontracepcije što ih čini veoma popularnim. Omogućavaju nesmetan seksualni odnos, periodi su manje bolni, smanjuju simptome premenstrualnog sindroma i nakon prestanka uzimanja brzo se vraća mogućnost oplođenja. Neželjeni efekti su blagi i često se mogu otkloniti prelaskom na drugi tip pilule. Oni uključuju glavobolju, osetljivost grudi, akne, nadutost stomaka, gubitak seksualne želje… Pilule ne pružaju zaštitu od seksualno prenosivih bolesti.