Ultrazvuk

Ultrazvuk se primenjuje za dijagnostiku u ginekologiji i ginekološkoj onkologiji. Njegova značajna uloga je u otkrivanju anomalija materice, analizi morfologije tumora materice i jajnika. Color Doppler 3D ultrazvuk daje informacije o prokrvljenosti organa i tumora genitalnog trakta koje se koriste za procjenu potencijalnog maligniteta otkrivenih promjena.

3D ultrazvuk u ginekologiji se primjenjuje za analizu morfologije genitalnih organa. Njegova primjena omogućava neinvazivnu dijagnostiku urođenih anomalija materice.
Za precizno odredjivanje tipa anomalije koristi se posebna tehnika koja se zove 3DXI Multislice gdje se struktura genitalnih organa analizira na serijskim presjecima od po 0,5 mm, slično kao na skeneru ili magnetnoj rezonanci.
3D Color Doppler ultrazvuk se primjenjuje i za otkrivanje i ispitivanje tumora na genitalnim organima. Pored analize morfologije, ispituju se i krvni sudovi u samom tumoru i na taj način procjenjuje rizik za malignitet.

Najznačajnije prednosti poboljšane ultrazvučne i 3D ultrazvučne tehnike tokom posljednjih godina uključuju mogućnost prikaza kompleksnih anatomskih struktura, volumetrijsko mjerenje različitih organa, prikaz protoka i trodimenzionalno ispitivanje fetalnog skeleta. Kako je tokom prvog trimestra trudnoće gotovo redovito prisutna velika količina plodne vode u odnosu na embrij, to je 3D ultrazvuk najbolja metoda za otkrivanje i prikaz vratnog nabora, te nosnih kostiju embrija.